Verdens bedste kringle

Kringle. Er der noget mere dansk? Lækker blød dej med masser af smør, æg, fyldt med remonce og drysset med perlesukker og hasselnødder som er bagt sprøde i ovnen. Det er en genistreg. Jeg har lavet en videnskabelig test og bringer dig nu verdens bedste kringle opskrift.

For nogen uger siden havde jeg en diskussion med min veninde Kirstine. Hun sagde at kringle skulle laves med margarine og at hun faktisk havde prøvet med smør og at kringlen smagte bedre med margarine. Jeg var, like, “What?”

Fedtforskrækkelse

Jeg er vokset op i de fedtforskrækkede 70’ere og 80’ere og er nærmest opfostret på margarine. Efter jeg er blevet voksen har jeg dog gjort op med margarine og jeg vil hellere spise smør, fordi jeg synes det smager så meget bedre. Smør er heller ikke så usundt som man eller har gået og troet.

Nyere forskning viser, med stor sandsynlighed, at mættet fedt slet ikke er så farligt som tidligere antaget. Det har været samme tankegang at “hvis man kommer noget i maven, så kommer det ind i blodet” som også tidligere gjorde æg til “farlige at spise” pga. kolesterolindholdet.

Det må da testes, sagde hunden

Så jeg besluttede at jeg selv skulle teste om margarine virkelig kunne være bedre end smør i en kringle. På helt videnskabelig vis: med en blindtest. Det var mine kollegaer på momondo som måtte lægge deres blinde smagsløg til. Stakkels dem, ikke?

Jeg ville have svar på min egen forventning om at smør lavede en bedre kringle end margarine, og så ville jeg publicere den vindende opskrift her på bloggen, ligegyldigt hvad resultatet var.

Se også  Hvidhvede pasta med mornaysauce og bacon

Jeg besluttede at fyldet skulle være ens, så det eneste der var forskel var om der var margarine eller smør i dejen. Det vil sige at remoncen skulle laves på smør i begge mine testkringler.

Jeg brugte min søndag eftermiddag på at bage 4 kringler. To med bagemargarine og 2 med Lurpak smør. Jeg lod dem køle af og pakkede dem i bagepapir og derefter i plasticposer som jeg satte labels på jeg ikke ved en fejl ville komme til at servere den forkerte kringle.

Mandag morgen pakkede jeg kringlerne i en taske og tog på arbejde. Efter jeg ankom skrev jeg et par sedler ud som identificerede kringlerne (som #1 og #2) og stemmesedler som jeg klippede ud. Så smuttede jeg ned i vores skab med kontorartikler og nuppede 10 kuglepenne så folk ikke skulle stå og vente på hinanden når de skulle skrive deres favorit ned.

Så var det tid til at skrive en mail. Jeg inviterede først hele mit team og også hele resten af 2. sal. Efter at have gået en runde og set hvor mange der var på ferie udvidede jeg dog listen til hele firmaet:

Mail som jeg sendte ud til mine kollegaer

[delipress_optin id="28325"]

Skæbnens time

Den 23. juli 2018, kl. 14:00 kom skæbnens time. Jeg havde brugt et kvarter på at stille op, og først kom der kun et par stykker men efter 5 minutter var vores tekøkken helt fyldt med folk.

I alt var der 28 forbi og smage og stemme, og konsensus var at begge kringlerne smagte godt. Folk var ved godt mod og smage intenst på kringlerne før de udfyldte stemmesedlen og kom dem op i skålen.

Se også  Contact Form

Efter alle var gået og det sidste kringle var spist tog jeg alle stemmesedlerne ud af skålen og talte op og mens jeg lagde sedlerne i hver deres bunke kunne jeg godt se hvor det bar hen.

17 stemmer mod 11 stemmer!

Margarine var vinderen. Det var det modsatte af hvad jeg havde forventet så jeg satte mig ned med mine reserverede stykker kringle og smagte grundigt efter.

Kringlen der var lavet med margarine havde en luftig krumme som var blød som en sofapude med andedun, og den med smør havde en tættere krumme og var lidt bastant.

Smagen på selve kringlen var i margarinens tilfælde en fin smag uden den mindste bismag af margarine, og i smørkringlens tilfælde var der en distinkt smag af smør, hvilket jeg må sige at jeg synes var virkelig dejligt.

Verdens bedste kringle opskrift?

Selve opskriften fik jeg fra Kirstine og ved sammenligning med Søren Ryges “Danmarks bedste kringle” på DR kunne jeg godt se at det var derfra opskriften stammede, men der er vel heller intet galt i at man starter med opskriften på Danmarks bedste kringle når man skal lave verdens bedste kringle opskrift, tænker jeg.

Hjemmebagt kringle opskrift

Verdens bedste kringle

Verdens bedste kringle med margarine. Det giver en langt bedre tekstur end hvis man bruger smør. Det er videnskabeligt bevist. Eller noget.

Ret Dessert, Snack
Køkken Dansk
Nøgleord danmarks bedste kringle, kringle, søren ryge, verdens bedste kringle
Antal 4 kringler
Forfatter Ukendt
Se også  Lækkert klassisk fransk bondebrød

Ingredienser

Dejen

 • 2 dl lunkent vand
 • 300 gram margarine
 • 50 gram gær
 • 3 spsk sukker
 • 3 æg
 • 450 gram hvedemel
 • tsk salt

Remonce

 • 225 gram sukker eller brun farin
 • 225 gram smør
 • 1 tsk kardemomme

Fyld

 • 200 gram rosiner
 • 150 gram marcipan

Pynt

 • 50 gram hasselnødder i flager
 • perlesukker

Sådan gør du

 1. Gær røres ud i vand, margarine i tern, æg, salt og sukker - kommes i en skål og dækkes over og står på køkkenbordet en halv times tid.

 2. Tilsæt mel og ælt sammen - lad hæve en times tid.

 3. Rul ud med rigeligt mel - del i 4 stænger.

 4. Fyld i midten - pensl med æg og luk kringlerne. 

 5. Sæt alle fire i en bradepande (på langs) og pensl med æg og drys med masser af perlesukker og evt. hasselnøddeflager.

 6. Tænd ovnen på 220°C.

 7. Lad kringlerne efterhæve i en halv time tildækket.

 8. Sæt i ovnen og bag i 5 minutter på 220°C.

 9. Skru ned på 180°C og bag videre i 10 minutter.

 10. Tag ud af ovnen og lad køle af på en bagerist.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.