Aktivér tørret surdej

Aktivér tørret surdej

Introduktion

Hvis du læser denne side er det fordi at du har modtaget en aktiv tørret surdej fra mig. Her er der en beskrivelse af hvordan du gør den tørrede surdej til en aktiv flydende surdej. Det er faktisk ikke særlig svært.

Nem surdej fra aktiv tørret surdej

Der skal bare et par ting til at genskabe den aktive surdej. Læs det hele her.

Forb. tid 10 minutter
Antal 1 aktiv surdej
Forfatter Sune Trudslev

Ingredienser

  • 1 pose aktiv tørret surdej
  • 75 gram vand
  • 50 gram hvedemel

Sådan gør du

  1. Hæld 25 gram vand i en skål og tilsæt den tørrede surdej

  2. Lad den stå til flagerne er helt opløst. Det burde ikke tage lang tid.

  3. Rør herefter 50 gram vand og 50 gram hvedemel i surdejen.

Hvordan ved jeg at den er aktiv?

Dejen skal have bobler i og efter at du har fodret den skal den vokse til ca. dobbelt størrelse over en 4-8 timer. Hvis den ikke er sådan efter én fodring, så gentag en fodring dagen efter til den opfører sig sådan.

Hvordan holder man surdejen i live?

Efter den er aktiveret, har du forskellige muligheder for at holde dejen i live:

Ved stuetemperatur

Hvis du opbevarer dejen uden for køleskabet, så skal du hver dag tage 50 gram surdej, 100 gram vand og 100 gram hvedemel og hælde i et frisk glas. Så har du altid surdej til at bage med.

I køleskabet

Hvis du ikke skal bage i et stykke tid kan du lige efter du har fodret den sætte glasset i køleskabet, så skal du bare tage den ud en gang om ugen og fodre den som ovenover.

Hvis du skal gøre surdejen aktiv for at bage igen, skal den lige bruge 2 dage på at komme sig. Hvis jeg bager lørdag, plejer jeg at tage den ud og fordre den torsdag aften, fredag morgen og fredag aften og så er den klar til at bage med om lørdagen.

I fryseren

Hvis du ikke har tænkt dig at bage i lang tid kan du gemme surdejen i fryseren, den kan sikkert holde sig for evigt på den måde.

Hvis du vil bage med din surdej som har været i fryseren skal du først tage den op og lade den tø op, og så skal du nok brug et par dage, måske 3, som ovenover.

Tør surdejen

Du kan også tørre surdejen (som jeg gjorde og sendte den til dig). Det gør man nemt ved at lægge et stykke bagepapir på en bageplade, hælde den aktive surdej ud på bagepapiret og lade det tørre helt.

Herefter kan du knække dejen i mindre stykker og genaktivere den ved at bruge opskriften ovenover. Nemt ikke?

Problemer? Skriv til mig

Hvis du har problemer med din surdej så skriv til mig. Jeg kan helt sikkert hjælpe :)

Opskrifter

Når din surdej er aktiv er et godt sted at starte med surdej er at læse min artikel om hvordan du laver dit første surdejsbrød.

Ellers kan du prøve nogen af mine andre opskrifter med surdej: